Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Arsura: Ce o cauzează și cum să scapi de ea?

Arsura la stomac este o problemă de sănătate frecventă care se manifestă printr-o senzație neplăcută de arsură în piept și gât. Această problemă poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. În articolul următor, vom examina principalele cauze ale arsurilor la stomac și modurile prin care putem scăpa de acest simptom neplăcut.

(Rumunština) Co způsobuje pálení žáhy

Ce cauzează arsurile la stomac?

Arsura la stomac este adesea cauzată de o combinație de factori care afectează funcționarea sfincterului esofagian inferior (LES). Acest inel muscular se află la capătul esofagului și în mod normal previne refluxul acidului gastric. Totuși, dacă LES nu funcționează corect, poate apărea reflux acid în esofag.

1. Dietă necorespunzătoare

Consumul alimentelor care cresc producția de acid gastric sau irită LES poate cauza arsuri la stomac. Printre aceste alimente se numără mâncărurile grase și condimentate, ciocolata, cafeaua, alcoolul și alimentele acide precum citricele și roșiile. Aceste alimente pot crește aciditatea stomacului sau slăbi LES, facilitând refluxul acid în esofag.

2. Supraalimentarea frecventă

Supraalimentarea poate crește presiunea asupra stomacului și LES, ceea ce duce la reflux acid. Când mâncăm cantități mari de mâncare odată, stomacul se extinde și presiunea internă crește. Această presiune crescută poate determina ca acidul din stomac să se întoarcă în esofag.

3. Obezitatea

Greutatea corporală excesivă poate crește presiunea asupra stomacului și LES, ceea ce crește riscul de arsuri la stomac. Grăsimea din zona abdominală poate exercita presiune asupra stomacului și poate cauza compresia acestuia, ducând la reflux acid în esofag.

4. Fumatul

Nicotina din țigări poate slăbi LES și crește producția de acid gastric, ceea ce crește riscul de arsuri la stomac. Fumatul încetinește, de asemenea, procesul de digestie, ceea ce poate cauza o retenție mai lungă a alimentelor în stomac și un risc crescut de reflux.

5. Sarcina

Schimbările hormonale și presiunea exercitată de fătul în creștere pot contribui la arsuri la stomac la femeile însărcinate. Nivelurile crescute de hormoni, cum este progesteronul, pot slăbi LES, în timp ce uterul în expansiune poate apăsa pe stomac și cauza reflux acid.

6. Stresul

Stresul emoțional poate afecta digestia și crește probabilitatea apariției arsurilor la stomac. Stresul poate încetini procesul de digestie și crește producția de acid gastric, ceea ce duce la un risc mai mare de reflux acid în esofag.

(Rumunština)

Ce să schimbați și ce să faceți pentru a combate arsurile la stomac

Stil de viață și dietă

 • Schimbarea dietei: Preferă alimente mai ușoare și mai puțin condimentate, mai multe legume și fibre. Evitați alimentele și băuturile care pot declanșa arsurile la stomac. Incluzând mai multe legume și fibre în dietă, sprijiniți o digestie sănătoasă și reduceți riscul de reflux acid.
 • Mâncare în porții mai mici: Consumați porții mai mici de mâncare și evitați supraalimentarea. Consumul mai frecvent de mese mai mici poate reduce presiunea asupra stomacului și LES, ajutând la prevenirea refluxului acid.
 • Activitate fizică regulată: Exercitiile fizice pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la reducerea presiunii asupra stomacului. Activitatea fizică regulată sprijină digestia și ajută la prevenirea obezității, reducând riscul de arsuri la stomac.
 • Ridicați capul patului: Dormiți cu capul și partea superioară a corpului într-o poziție ridicată, ceea ce poate ajuta la prevenirea refluxului acid în timpul somnului. Ridicarea capului cu câțiva centimetri poate reduce riscul de reflux acid în esofag.
 • Reduceți fumatul și alcoolul: Reduceți sau eliminați complet fumatul și consumul de alcool. Ambii factori pot slăbi LES și crește producția de acid gastric, ceea ce crește riscul de arsuri la stomac.

(Rumunština) BrainMax Digestive Magic

 

Suplimente și ierburi

 • Ghimbir: Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea sistemului digestiv. Consumul de ceai de ghimbir sau adăugarea de ghimbir proaspăt în mâncare poate reduce simptomele arsurilor la stomac.
 • Muşeţel: Ceaiul de mușețel poate ajuta la calmarea iritației esofagului. Mușețelul are efecte liniștitoare și poate ajuta la reducerea inflamației și iritației cauzate de refluxul acid.
 • Lemn-dulce: Rădăcina de lemn-dulce poate ajuta la calmarea mucoasei stomacului și la reducerea simptomelor arsurilor la stomac. Lemn-dulcele poate consolida stratul protector al mucoasei stomacului, ajutând la prevenirea deteriorării cauzate de acidul gastric.
 • Aloe Vera: Sucul de Aloe Vera poate ajuta la reducerea inflamației și iritației esofagului. Aloe Vera are efecte vindecătoare și antiinflamatorii, care pot ajuta la calmarea tractului digestiv și la reducerea simptomelor arsurilor la stomac.
 • Probiotice: Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al microbiotei intestinale, ceea ce poate influența pozitiv digestia. Consumul de alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul sau chefirul, poate îmbunătăți digestia și reduce riscul de arsuri la stomac.
 • Betaine: Betainele are un efect benefic asupra digestiei, stomacului și stimulează producția de acid clorhidric în stomac. Acest supliment poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și reducerea riscului de reflux acid în esofag.

(Rumunština) Betaine

 

Concluzie

Arsura la stomac este o problemă neplăcută care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Înțelegerea cauzelor și implementarea schimbărilor adecvate în stilul de viață și dietă poate ajuta la ameliorarea simptomelor și prevenirea apariției acestora. Utilizarea suplimentelor naturale și a ierburilor poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a face față arsurilor la stomac. Totuși, dacă suferiți de arsuri frecvente sau severe, este important să consultați simptomele cu un medic pentru a exclude afecțiuni mai grave și pentru a stabili tratamentul adecvat.