Omega 3
Creierul crește în cel mai rapid ritm de la naștere până la vârsta de aproximativ 2 ani, deși dezvoltarea continuă pe tot parcursul copilăriei și adolescenței. Mai mult de 60% din creier este alcătuit din grăsimi, iar acidul gras omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) reprezintă aproximativ 10-15% din acestea. DHA este esențial pentru dezvoltarea sistemelor nervos (neuronal) senzorial, perceptiv, cognitiv și motor în timpul creșterii rapide a creierului.
Acizii grași Omega 3 și dezvoltarea
Omega-3 sunt acizi grași care sunt componente vitale ale membranelor celulare ȘI pentru că nu-i putem produce noi înșine, trebuie să-i introducem cumva în dieta noastră. Acești acizi grași sunt importanți pentru o varietate de funcții corporale, de la creșterea celulară la activitatea musculară și, la băieții adolescenți, la dezvoltarea spermei.
Se crede că părțile creierului bogate în DHA sunt responsabile pentru activități precum planificarea, rezolvarea problemelor și atenția concentrată. În special, aportul de DHA este recunoscut ca fiind esențial pentru funcționarea normală a creierului. Ajută la îmbunătățirea fluidității membranei, ceea ce înseamnă că impulsurile nervoase sau mesajele sunt transmise mai eficient.
Omega-3 sunt acizi grași esențiali care ajută la hrănirea creierului și îl mențin sănătos. Acestea fac parte din procesul de formare de noi celule - esențiale pentru dezvoltarea sistemului nervos central și a celui cardiovascular și ajută organismul să absoarbă nutrienții. Grăsimile Omega-3 sunt, de asemenea, importante pentru funcția oculară - vederea clară.
Alegerea omega 3
Acizii grași Omega 3 pot fi sub formă de tablete, capsule de gel sau uleiuri. Alegerea ar trebui să țină cont de raportul corect dintre EPA și DHA. Raportul ideal este de 1:2 în favoarea DHA. Un alt criteriu ar trebui să fie dacă uleiul conține un minim de aditivi (de exemplu, conservanți, arome, îndulcitori). Dimpotrivă, este poluat ca urmare a activităților umane (extracția de petrol, arderea combustibililor fosili etc.). Peștele poate adăposti toxine precum mercurul, dioxinele și PCB-urile, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Prin urmare, alegeți uleiuri de pește care au fost testate pentru toți contaminanții, de preferință de către o terță parte independentă.