Grăsimi
Grăsimile sunt parte integrantă a unei alimentații bune, printre altele pentru utilizarea corectă a vitaminelor care sunt solubile în grăsimi. Grăsimile sunt unul dintre principalii nutrienți care sunt esențiali pentru viața noastră.
Grăsimile sunt alcătuite din trigliceride. Moleculele lor sunt compuse din atomi de carbon și hidrogen, a căror compoziție determină dacă este o grăsime bună sau rea. În nutriție, ele reprezintă unul dintre principalii macronutrienți. Într-o dietă sănătoasă, o persoană ar trebui să obțină cea mai mare parte a grăsimilor din acizi grași nesaturați, iar aportul zilnic de grăsimi ar trebui să fie între 30-35%.
Datorită grăsimilor putem absorbi și utiliza vitaminele care sunt solubile în grăsimi, și anume vitaminele A, D, E, K. De asemenea, ele servesc ca sursă de energie. Acestea sunt o sursă de acizi grași. Grăsimile formează partea protectoare a organelor, cum ar fi rinichii, și acționează ca un izolator termic pentru organism. Grăsimile sunt o parte importantă a structurii celulelor. Acestea protejează inima, reduc colesterolul rău din sânge.
Cei mai importanți acizi grași nesaturați sunt omega-3 (ulei de rapiță, pește). Când vine vorba de uleiuri vegetale, este important să le alegeți pe cele presate la rece pentru a păstra valoarea nutritivă a uleiului vegetal. Acizii grași nesaturați ar trebui să constituie baza grăsimilor din alimentație, deoarece aceștia au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și s-a demonstrat că au un efect asupra bunei funcționări a creierului.