Grăsimi
Grăsimile sunt parte integrantă a unei alimentații bune, printre altele pentru utilizarea corectă a vitaminelor care sunt solubile în grăsimi. În nutriție, ele reprezintă unul dintre principalii macronutrienți. Într-o dietă sănătoasă, o persoană ar trebui să preia majoritatea grăsimilor din acizi grași nesaturați, iar aportul zilnic de grăsimi ar trebui să fie între 30-35%.
Datorită grăsimilor putem asimila și utiliza vitaminele care sunt solubile în grăsimi, care sunt vitaminele A, vitamina D, E, K. De asemenea, ele servesc ca sursă de energie. Grăsimile formează o parte protectoare a unor organe precum rinichii și acționează ca un izolator termic al corpului și sunt o parte importantă a structurii celulelor, protejează inima și optimizează nivelul de colesterol.
Cei mai importanți acizi grași nesaturați sunt omega-3. În ceea ce privește uleiurile vegetale, este important să le alegeți pe cele presate la rece (ulei de măsline) pentru a păstra valoarea nutritivă a uleiului vegetal. Acizii grași nesaturați ar trebui să constituie baza grăsimilor din alimentație, deoarece au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și s-a demonstrat că au un efect asupra bunei funcționări a creierului.