Vitamina B
"Vitamina B" se referă, de fapt, nu la una, ci la opt vitamine B diferite. Un amestec al acestor vitamine se numește complex B. Vitamina B poate fi găsită în alimente precum laptele, brânza, ouăle, ficatul, carnea, peștele, fructele de mare, legume precum spanacul și varza, sfecla, avocado, cartofii și nucile.
Deși vitamina B se găsește în multe alimente, factori precum vârsta, sarcina, o compoziție dietetică deficitară, medicamentele sau consumul excesiv de alcool pot cauza o deficiență a uneia dintre vitaminele esențiale. Persoanele de peste 50 de ani, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, vegetarienii și veganii ar trebui să fie deosebit de atenți să își mărească aportul de vitamine B. Semnele deficienței de vitamina B includ erupții cutanate și acnee, crăpături în jurul gurii, piele solzoasă, limbă umflată, oboseală, slăbiciune, anemie, confuzie, iritabilitate sau depresie.
Vitaminele B:
transformă nutrienții în energie
menținerea unui metabolism sănătos
sprijină sănătatea nervilor, a ficatului, a pielii și a ochilor
optimizarea creșterii/dezvoltării fetale în timpul sarcinii
Vitaminele B se găsesc, de asemenea, în fructe precum citricele, bananele și pepenele galben. Fiecare vitamină din complexul B are o structură unică și îndeplinește o funcție în corpul uman. Vitaminele B1, B2, B3 și biotina (B7) sunt implicate în diferite aspecte ale producției de energie, vitamina B6 este esențială pentru metabolismul aminoacizilor, iar vitamina B12 și acidul folic facilitează etapele necesare pentru diviziunea celulară.
- Vitamina B2
- Vitamina B3
- Vitamina B5
- Vitamina B6
- Vitamina B12
- Complexul B
- Acid folic (B9)
- Biotina (B7)