Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Două fețe ale stresului: Acut versus cronic

Într-o lume plină de provocări și presiuni constante, stresul este aproape o parte inevitabilă a vieților noastre. Impactul său asupra sănătății fizice și mentale poate fi însă extensiv și variat. Distincția dintre două tipuri principale de stres - acut și cronic - ne poate oferi o înțelegere mai profundă a modului în care stresul afectează organismul nostru și a strategiilor pe care ar trebui să le alegem pentru a-l gestiona eficient. Stresul acut este pe termen scurt și adesea o reacție la provocări imediate, în timp ce stresul cronic este pe termen lung și poate avea consecințe serioase asupra sănătății.

Cum afectează stresul corpul:

1) Reacții biologice: Ca răspuns la stres, corpul eliberează hormoni precum adrenalina și cortizolul, care cresc ritmul cardiac, accelerează respirația și oferă energie prin creșterea nivelului de glucoză din sânge.

2) Impacturi psihologice: Stresul poate duce la anxietate, iritabilitate sau depresie. Poate îngreuna concentrarea și luarea deciziilor și poate afecta relațiile personale și profesionale.

3) Simptome fizice: Stresul cronic poate cauza dureri de cap, probleme de somn, tulburări digestive sau creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, poate reduce sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții.

(Rumunština)_4

Stres acut

Stresul acut este o formă pe termen scurt de stres, cea mai comună, și este de obicei declanșată de evenimente sau provocări recente. Este răspunsul corpului la amenințări imediate percepute, cunoscut și sub denumirea de reacția "luptă sau fugi". Aceste situații pot include evenimente zilnice obișnuite, cum ar fi certuri, întâlniri importante sau blocaje în trafic. Stresul acut dispare de obicei rapid și corpul revine la starea normală.

Stres cronic

Stresul cronic este stres pe termen lung, care persistă o perioadă lungă de timp, adesea din cauza problemelor permanente și nerezolvate. Este cauzat de probleme de muncă, o relație nefericită, dificultăți financiare pe termen lung sau o stare de sănătate precară prelungită, etc. Stresul cronic poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv epuizarea sistemului imunitar, inimii, funcțiilor metabolice și sănătății mentale. Poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi boli de inimă, tensiune arterială ridicată, diabet, depresie și anxietate.

Diferențe cheie

  • Durată: Stresul acut este pe termen scurt, în timp ce stresul cronic este pe termen lung.
  • Cauză: Stresul acut este de obicei declanșat de un eveniment sau o situație specifică, în timp ce stresul cronic apare din probleme care par să fie prezente și nerezolvate constant.
  • Impacturi asupra sănătății: Stresul acut poate fi adesea gestionabil și are un impact mai mic asupra sănătății fizice, în timp ce stresul cronic poate duce la probleme de sănătate grave și persistente.

Moduri de a gestiona stresul:

1) Tehnici de relaxare: Meditația, respirația profundă și yoga pot ajuta la calmarea minții și corpului.

2) Activitate fizică: Exercițiile fizice regulate sunt o metodă eficientă de a reduce stresul.

3) Alimentație corectă și somn suficient: O dietă echilibrată și un somn adecvat sunt esențiale pentru gestionarea stresului.

4) Sprijinul familiei și prietenilor: Împărtășirea grijilor cu prietenii sau familia poate ajuta la obținerea unei perspective diferite și la reducerea tensiunii.

5) Ajutor profesional: În cazul în care stresul persistă și afectează negativ viața, este util să se caute ajutor profesional, cum ar fi terapia sau consilierea.

Ajutorul adaptogenilor

Adaptogenii sunt substanțe naturale care ajută organismul să facă față stresului și să revină la echilibru după situații stresante. Aceste substanțe cresc rezistența organismului la stres și susțin bunăstarea generală. Printre cei mai cunoscuți adaptogeni se numără ashwagandha, ginsengul, rhodiola și schisandra. Cercetările arată că adaptogenii au efecte neuroprotectoare, antidepresive și anxiolitice. Studiile confirmă de asemenea că adaptogenii pot reduce nivelul cortizolului, ceea ce duce la o reacție fizică mai mică la stres și îmbunătățirea rezistenței mentale.1

(Rumunština) Adaptogenic

 

Concluzie

Stresul, fie el acut sau cronic, are un impact semnificativ asupra vieților noastre și sănătății. Gestionarea eficientă a stresului și utilizarea tehnicilor precum meditația, exercițiile fizice regulate și căutarea sprijinului social, pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea noastră. Este important să recunoaștem nu doar simptomele și tipurile de stres pe care le experimentăm, dar și să căutăm activ modalități de a minimiza acești factori de stres sau de a lucra eficient cu ei. Abordarea gestionării stresului ar trebui să fie complexă și adaptabilă, având în vedere circumstanțele personale și nevoile individului.

 

1PANOSSIAN, Alexander și Georg WIKMAN. Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity. Pharmaceuticals [online]. 2010, 3(1), 188-224. DOI: 10.3390/ph3010188. Disponibil la: https://doi.org/10.3390/ph3010188