Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

NAD și efectele sale pozitive asupra corpului nostru

Molecula, mai precis proteina, NAD, pe numele complet nicotinamid-adenin-dinucleotid. Vă întrebați ce este acest cuvânt ciudat și de ce ar trebui să vă intereseze? La fel mă întrebam și eu, dar cumva, în mod inconștient, am ajuns să studiez NAD printr-o ocolire, investigând cum funcționează corpul nostru în esență. Toți știm că trebuie să mâncăm pentru a transforma hrana în energie la nivel celular. Asta am învățat deja la școala generală. Ei bine, molecula NAD face parte din acest proces. Așa că rămâneți alături de mine și continuați să citiți, cred că nu veți regreta. :)

NAD are 2 forme – forma oxidată NAD+ și forma redusă NADH. Simplificând: fiecare formă are o structură chimică diferită și îndeplinește funcții diferite în organism. Astăzi ne vom concentra pe rolul NAD+ (de acum înainte NAD) în corpul nostru.

NAD și nutriția

Proteina NAD participă la transferul substanțelor în timpul descompunerii și procesării alimentelor. Asta înseamnă că atunci când mâncăm ceva și descompunem alimentele în cele mai mici particule care pot fi absorbite (electroni și protoni), NAD este acea moleculă transportatoare care mută aceste particule mai departe și le transferă celulei pentru a fi utilizate eficient – pentru a produce energie și alte substanțe. Toate organele care conțin mitocondrii (centralele celulare care furnizează energie celulei) au nevoie de NAD. Atunci când acest compus lipsește, aceste organe încep să sufere.

Ați auzit vreodată de alimentarea sezonieră, care afirmă că în anumite perioade ale anului carbohidrații din alimentație sunt benefici, iar alteori sunt mai puțin adecvați? Da, este adevărat. Proteina NAD ne ajută să obținem energie din alimentele carbohydrate și să le procesăm eficient. De asemenea, din NAD se formează o parte a mitocondriei (așa-numitul complex 1), unde energia din carbohidrați este procesată. După cum veți afla mai jos, funcționarea adecvată a NAD necesită soare – de aceea alimentarea sezonieră are sens.

Când mâncăm un aliment carbogidrat, hidrogenul intră în mitocondrie prin proteina NADH. Când hidrogenul (H) se desprinde de aceasta, rămâne NAD-ul nostru (NADH – H = NAD).

Pentru ca NAD să se formeze în corp, trebuie să parcurgem câțiva pași. Din alimentație trebuie să consumăm aminoacidul esențial triptofan (pe care îl găsim, de exemplu, în carne și din care se formează, de exemplu, și hormonul somnului sau hormonul fericirii). De asemenea, trebuie să ne expunem la soare și să absorbim lumina UV din soare, care asigură formarea vitaminei B3 (niacina) din aminoacidul triptofan. Vitamina B3 este, de asemenea, esențială pentru formarea NAD.

(Rumunština)_2

Beneficiile NAD și (ne)suplimentarea sa

Din cauza importanței moleculei NAD și a legăturii sale cu sănătatea noastră, oamenii de știință încearcă să ofere aceste beneficii și persoanelor care își pierd sănătatea odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, se pare că suplimentarea directă a moleculei NAD nu este cea mai bună opțiune. O cale mai potrivită este suplimentarea substanțelor din care se formează NAD, cum ar fi substanțele NR sau eNeMeN.

De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că organismul uman este un sistem foarte complex, de aceea nu putem asigura pe deplin faptul că orice substanță pe care o introducem în corp va face exact ceea ce cerem de la ea. Organismul știe singur unde și ce are nevoie și își trimite substanțele acolo. Deci, atenție la suplimentare, aveți mereu acest lucru în vedere.

Cel mai sigur și mai controlat mod de a ne asigura că avem suficient NAD este expunerea regulată la soare (în special la lumina UV, dar numai după o adaptare corespunzătoare!), datorită căreia ne formăm și ne reciclăm NAD-ul.

De asemenea, un pas potrivit pentru protejarea acestei molecule este practicarea alimentării sezoniere, care conservă în mod natural această substanță – nu forțăm celulele să proceseze alimente care pot fi procesate și utilizate eficient exact atunci când avem condițiile solare adecvate (prezența componentei UV de la soare), care apare la noi în timpul verii.

Cum punem aceasta în practică? Încercați să lăsați legumele de vară (castraveți, roșii,..), fructele tropicale și alimentele bogate în carbohidrați (paste, pizza,..) în timpul verii și odată cu venirea toamnei/iarnă treceți la alimente cu un conținut mai ridicat de proteine și grăsimi. Veți observa că, după un timp, veți avea mai multă energie și celulele voastre vor funcționa mai eficient – și, mai ales, pe termen lung.

Lipsa NAD, longevitatea și consecințele

Imediat ce cantitatea de NAD scade într-o anumită parte a corpului, în acea parte apare hipoxia – ceea ce înseamnă pur și simplu că celula/organele/tisurile nu au suficient oxigen. Și ce se întâmplă atunci? Celulele, organele și țesuturile nu pot funcționa corect și eficient. Toate acestea sunt legate și de îmbătrânirea rapidă, pe care pasionații de stil de viață sănătos încearcă să o încetinească.

O cantitate suficientă de NAD este necesară pentru funcționarea corectă a genelor SIRT (care ne reglează metabolismul și ADN-ul nostru). NAD este, de asemenea, legat de funcționalitatea căii mTOR și hormonii de creștere. Din nou, ceva important pentru cei care doresc să își "hackeze" corpul, dar și pentru sportivii care se îngrijesc de masa musculară și performanța lor.

Cuvinte de încheiere

NAD este deci pentru mulți oameni un „hack pentru longevitate”, pe care vor să-l abordeze în special prin suplimentare. Mie mi se pare logic să folosim mai întâi ceea ce avem deja la dispoziție și doar apoi, eventual, să suplimentăm. De aceea vreau să vă inspir să sprijiniți la maxim corpul vostru și astfel să promovați și formarea și regenerarea NAD – de exemplu, prin adaptarea la soare și aplicarea alimentării sezoniere.

În corpul nostru au loc un număr imens de procese diferite, care în fiecare secundă contribuie la viața noastră, la funcționare și la performanță. Molecula NAD este un jucător important în acest joc numit „organism viu”. Și merită atenție și îngrijire.

 

Autorul articolului: Michaela Majerová, consilier certificat holistic pentru performanță

 

Surse:

₁ cartea Spoznaj svoju biológiu (Vol. 1) – Jaroslav Lachký

₂ cartea Spoznaj svoju biológiu (Vol. 2) – Biologia cuantică – Jaroslav Lachký

₃ CONLON, Nichola și Dianne FORD. O abordare sistemică a restaurării NAD+. Biochimica și farmacologia [online]. 2022

₄ Canto C. Precursorii NAD+: O redundanță discutabilă. Metaboliți. 2022

₅ Gomes AP, Price NL, Ling AJ, Moslehi JJ, Montgomery MK, Rajman L, White JP, Teodoro JS, Wrann CD, Hubbard BP, Mercken EM, Palmeira CM, de Cabo R, Rolo AP, Turner N, Bell EL, Sinclair DA. Scăderea NAD(+) induce o stare pseudohipoxică, perturbând comunicarea nuclear-mitocondrială în timpul îmbătrânirii. Celulă. 2013