Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Vitamina D3 și K2: O combinație sinergică dovedită

Vitaminele joacă un rol cheie în menținerea sănătății și vitalității corpului nostru. Printre cele mai importante dintre ele se numără vitaminele D3 și K2, care sunt deosebit de semnificative pentru sănătatea oaselor și sistemului cardiovascular. În acest articol, vom explora ce sunt aceste vitamine, cum funcționează și de ce combinația lor sinergică este foarte recomandată.

Vitamina D3: vitamina soarelui

Vitamina D3, cunoscută și sub numele de colecalciferol, este una dintre formele cele mai active ale vitaminei D. Această vitamină se sintetizează în principal datorită expunerii pielii la razele solare. Din păcate, mulți oameni suferă astăzi de o deficiență de vitamina D3, în principal din cauza expunerii limitate la soare, utilizării de creme de protecție solară și poluării aerului.

(Rumunština) BrainMax Vegan D3 & K2

 

Vitamina D3 are câteva funcții cheie:

 1. Susținerea sănătății oaselor: Vitamina D3 mărește absorbția calciului în intestine, ceea ce este esențial pentru formarea și menținerea oaselor puternice și sănătoase.
 2. Sistemul imunitar: D3 joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar, ajutându-ne să luptăm împotriva infecțiilor.
 3. Reglarea inflamațiilor: Această vitamină ajută, de asemenea, la reducerea reacțiilor inflamatorii din corp, contribuind astfel la sănătatea generală.

Vitamina K2: Partenerul cheie

Vitamina K2, sau menaquinonă, este o vitamină adesea neglijată, dar esențială pentru buna funcționare a multor procese ale corpului. Spre deosebire de vitamina K1, care se găsește în principal în legumele cu frunze verzi și este importantă pentru coagularea sângelui, K2 este prezentă în alimente precum produsele fermentate, brânza și carnea și este crucială pentru sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular.

Funcțiile principale ale vitaminei K2 sunt:

 1. Activarea proteinelor: K2 activează proteinele care reglează utilizarea calciului în corp, împiedicând depozitarea calciului în artere și promovând depozitarea acestuia în oase.
 2. Sănătatea cardiovasculară: Această vitamină ajută la prevenirea calcificării arterelor, ceea ce este esențial pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
 3. Susținerea sănătății oaselor: Împreună cu vitamina D3, K2 ajută la mineralizarea optimă a oaselor.

(Rumunština)

Combinația sinergică: D3 și K2

Utilizarea separată a vitaminelor D3 și K2 aduce multe beneficii pentru sănătate, însă combinația lor oferă efecte sinergice și mai bune. Iată principalele motive pentru care este recomandat să luați aceste vitamine împreună:

 1. Utilizarea optimă a calciului: Vitamina D3 crește nivelul de calciu în sânge, însă, fără o cantitate suficientă de vitamina K2, calciul poate ajunge în locuri nepotrivite, precum arterele, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare. Vitamina K2 ajută la direcționarea calciului acolo unde este cel mai necesar – în oase.

 2. Sănătatea oaselor și a inimii: Combinația acestor vitamine asigură utilizarea eficientă a calciului pentru mineralizarea oaselor, îmbunătățind astfel rezistența lor și reducând riscul de osteoporoză. În același timp, K2 ajută la prevenirea calcificării arterelor, ceea ce este important pentru sănătatea inimii.

 3. Susținerea sistemului imunitar: În timp ce vitamina D3 întărește sistemul imunitar, vitamina K2 susține funcționarea eficientă a acestuia, ceea ce poate contribui la o mai bună apărare împotriva diferitelor boli.

Cum să asigurați un aport suficient de vitamine D3 și K2

Cel mai bun mod de a asigura un aport adecvat de aceste vitamine este combinarea unei alimentații corecte cu suplimentele alimentare potrivite. Iată câteva sfaturi:

 1. Alimentația: Consumați alimente bogate în vitamina D3, cum ar fi peștele gras (somon, macrou), ouă și produse lactate. Pentru vitamina K2, includeți în dietă alimente fermentate (de exemplu, natto, brânză) și carne.

 2. Suplimente alimentare: În cazul în care este dificil să obțineți o cantitate suficientă din aceste vitamine prin alimentație, suplimentele alimentare pot fi o soluție potrivită. La alegerea suplimentelor, asigurați-vă că acestea conțin atât vitamina D3, cât și K2, de preferință în forme pe care organismul le absoarbe bine.

 3. Soarele: Expuneți-vă regulat la lumina soarelui, desigur cu moderație, pentru a sprijini producția naturală de vitamina D3 în corp.

Surse de vitamina D pentru vegani

Pentru vegani, poate fi dificil să obțină suficientă vitamina D3, deoarece majoritatea surselor provin din produse de origine animală. Există însă alternative care pot ajuta la asigurarea unui aport adecvat de vitamina D:

 • Vitamina D2: Se găsește în unele surse vegetale, cum ar fi ciupercile (crescute sub lumină UV) și alimentele fortificate (de exemplu, unele tipuri de lapte vegetal și cereale).
 • Suplimente alimentare: Suplimentele alimentare vegane care conțin vitamina D3 obținută din licheni sau pin sunt o alternativă bună la sursele tradiționale de vitamina D3 de origine animală.
 • Lumina solară: Așa cum a fost menționat mai sus, expunerea regulată la lumina soarelui poate ajuta corpul să sintetizeze o cantitate suficientă de vitamina D3.

Extragerea vitaminei D3 din pin

Vitamina D3, de origine vegetală, poate fi obținută din sterolul de pin. Acest proces include câțiva pași, începând cu colectarea și procesarea polenului de pin sau a acelelor de pin. În primul rând, materiile prime de pin, cum ar fi polenul, sunt sterilizate și supuse unui proces de extracție care implică utilizarea unor enzime specifice și substanțe chimice pentru izolarea sterolului. Ulterior, acest sterol este convertit în vitamina D3 prin reacții chimice.

Pe parcursul acestui proces, sunt respectate condiții stricte de curățenie și calitate, pentru a se asigura că produsul final este potrivit pentru utilizarea în suplimentele alimentare, în special în cele destinate veganilor și vegetarienilor. Acest mod de obținere a vitaminei D3 este avantajos, deoarece nu folosește produse animale, precum lanolina tradițională obținută din lâna de oaie, și este considerat o metodă mai sustenabilă și ecologică.

Concluzie

Vitaminele D3 și K2 sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor și a sistemului cardiovascular. Combinația lor sinergică asigură utilizarea eficientă a calciului și direcționarea acestuia în locurile potrivite din corp. Prin integrarea acestor vitamine în rutina zilnică prin alimentație corectă și suplimente alimentare, puteți sprijini sănătatea generală și condiția fizică.