Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

5 cele mai eficiente substanțe anti-îmbătrânire

Îmbătrânirea este un proces natural care aduce multe schimbări la nivel celular și molecular. Știința modernă a identificat însă câteva substanțe-cheie care pot încetini semnificativ manifestările îmbătrânirii și susțin sănătatea generală. Printre aceste substanțe se numără, printre altele, NAD+, respectiv eNeMeN, resveratrol, taurin, glutation și astaxantina. În acest articol, vom analiza beneficiile lor, mecanismele de acțiune și modalitățile prin care le putem obține pentru organism.

NAD+ și eNeMeN

NAD+ (nicotinamidadenin dinucleotid) este o coenzimă care joacă un rol esențial în energia celulară și metabolism. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelurile de NAD+ din corp scad, ceea ce poate provoca diverse probleme de sănătate asociate cu îmbătrânirea. eNeMeN (nicotinamid mononucleotid) este un precursor al NAD+, care ajută la restabilirea nivelurilor acestuia în corp. Când se consumă eNeMeN, corpul îl transformă în NAD+, restabilind astfel energia celulară și funcțiile metabolice.

Creșterea nivelurilor de NAD+ susține producția de energie în mitocondrii, ceea ce mărește vitalitatea generală. NAD+ activează de asemenea sirtuinele, enzime implicate în repararea ADN-ului și menținerea sănătății celulare. În plus, susține sănătatea creierului și funcțiile cognitive, ceea ce este esențial pentru longevitate și prevenirea bolilor neurodegenerative.

NAD+ poate fi suplimentat prin intermediul suplimentelor alimentare care conțin eNeMeN sau NR (nicotinamid ribozid), precursori ai NAD+. De asemenea, este bine să includem în dietă alimente bogate în niacină (vitamina B3), cum ar fi carne de pui, ton, avocado și ciuperci.

Resveratrol

Resveratrolul este un polifenol cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice. Neutralizează radicalii liberi și reduce stresul oxidativ, care este un factor principal în îmbătrânire. Resveratrolul îmbunătățește de asemenea funcția endotelială și reduce inflamațiile, susținând astfel sănătatea inimii.

Similar cu NAD+, resveratrolul activează sirtuinele, ceea ce contribuie la longevitate și sănătatea celulară. Această activare a sirtuinelor susține repararea ADN-ului și îmbunătățește funcțiile celulare.

Resveratrolul este disponibil în suplimente alimentare. Se găsește în mod natural în vinul roșu, struguri, afine, merișoare și arahide. Consumul acestor alimente poate contribui la aportul de resveratrol.

Taurină

Taurina este un aminoacid prezent în multe țesuturi ale corpului, inclusiv în creier, inimă și mușchi. Este cunoscută pentru spectrul său larg de efecte fiziologice. Ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii și funcția ficatului și ajută la eliminarea toxinelor din corp. Taurina protejează de asemenea celulele nervoase și susține funcțiile cognitive.

În afară de aceste beneficii, taurina mai are un rol în îmbunătățirea performanței fizice și regenerarea musculară, ceea ce este esențial pentru menținerea activității și vitalității odată cu înaintarea în vârstă.

Taurina se găsește în alimente de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate. Vegetarienii și veganii pot considera suplimentele alimentare pentru a asigura un aport suficient.

(Rumunština)

Glutation

Glutationul este un antioxidant puternic care se găsește în fiecare celulă a corpului nostru. Joacă un rol esențial în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și detoxifiere. Protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, susține funcția ficatului și ajută la eliminarea toxinelor. Glutationul întărește de asemenea funcțiile imunitare și ajută la combaterea infecțiilor.

Un alt mare avantaj al său este capacitatea de a recicla alți antioxidanți, crescând astfel capacitatea antioxidantă generală a corpului. În acest fel, glutationul susține sănătatea și longevitatea celulelor.

Glutationul poate fi găsit în suplimente alimentare, dar corpul îl poate sintetiza și din aminoacizii cisteină, glutamină și glicină. Alimentele bogate în acești aminoacizi includ usturoiul, ceapa, broccoli, spanacul și avocado.

Astaxantina

Astaxantina este un carotenoid care este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Protejează celulele de stresul oxidativ și inflamație, susține sănătatea pielii și previne daunele cauzate de radiațiile UV.

Astaxantina mai îmbunătățește rezistența și regenerarea musculară după efort fizic, ceea ce este esențial pentru menținerea activității fizice odată cu înaintarea în vârstă. În plus, susține sănătatea ochilor și vederea, ceea ce este important pentru menținerea calității vieții.

În mod natural, astaxantina se găsește în organisme marine, cum ar fi somon, creveți și microalge (de exemplu, Haematococcus pluvialis). Consumul acestor alimente poate contribui la aportul de astaxantină. Astaxantina este, de asemenea, disponibilă în suplimente alimentare.

Concluzie

Substanțele NAD+/eNeMeN, resveratrol, taurină, glutation și astaxantină reprezintă instrumente puternice în lupta împotriva îmbătrânirii. Consumul lor regulat, fie prin dietă, suplimente alimentare sau o combinație a acestora, poate contribui semnificativ la menținerea vitalității, sănătății și aspectului tineresc. Cu toate acestea, înainte de a începe orice suplimentare, este întotdeauna bine să consultați un medic pentru a asigura siguranța și eficacitatea.

 

Surse

Imai, S., Guarente, L. The Role of NAD+ in Cellular Health and Longevity. Nature Reviews Molecular Cell Biology [online]. 2014, 15(4), 243-256 [cit. 2024-06-04]. DOI: 10.1038/nrm3738. 

Špalj, S., Milisav, I. The Central Role of the NAD+ Molecule in the Development of Aging and the Prevention of Chronic Age-Related Diseases: Strategies for NAD+ Modulation. International Journal of Molecular Sciences [online]. 2023, 24(3), 2959 [cit. 2024-06-04]. DOI: 10.3390/ijms24032959. 

Huang, J., Zhang, Y., Deng, F. Taurine in Nutrition and Health: A Review. Nutrients [online]. 2018, 10(7), 760 [cit. 2024-06-04]. ISSN 2072-6643. DOI: 10.3390/nu10070760.

Li, Z., Jiang, T., Wang, L. Glutathione: A Review on Its Role and Significance in Health and Disease. Antioxidants [online]. 2019, 8(10), 333 [cit. 2024-06-04]. ISSN 2076-3921. DOI: 10.3390/antiox8100333.

Ambati, R.R., Phang, S.M., Ravi, S., Aswathanarayana, R.G. Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review. Marine Drugs [online]. 2014, 12(1), 128-152 [cit. 2024-06-04]. ISSN 1660-3397. DOI: 10.3390/md12010128.