Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Ce este ateroscleroza și cum poate fi prevenită?

Ateroscleroza este o boală cronică a arterelor, caracterizată prin îngroșarea și pierderea elasticității pereților arteriali din cauza acumulării de substanțe grase, colesterol, calciu și alte substanțe în stratul lor interior. Aceste depuneri, cunoscute sub numele de plăci aterosclerotice, pot limita fluxul sanguin și pot duce la complicații grave de sănătate, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și bolile arteriale periferice.

Cauzele aterosclerozei

Ateroscleroza este o boală multifactorială, cauzată de o combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață. Principalele cauze și factori de risc includ:

 1. Colesterol crescut: Nivelul ridicat de colesterol LDL (așa-numitul colesterol „rău”) este principalul factor de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei.
 2. Hipertensiune: Hipertensiunea arterială dăunează pereților arterelor și facilitează depunerea plăcilor grase.
 3. Fumatul: Nicotina și alte substanțe din țigări dăunează țesuturilor interne ale arterelor și favorizează formarea plăcilor.
 4. Diabet: Nivelurile crescute ale zahărului în sânge pot deteriora arterele și pot crește riscul de ateroscleroză.
 5. Obezitate și lipsa de activitate fizică: Greutatea corporală excesivă și un stil de viață sedentar sunt asociate cu niveluri crescute de colesterol și tensiune arterială.
 6. Dietă nesănătoasă: Dietele bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans și zaharuri contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.

(Rumunština) 6 zajímavostí o acerole

Prevenirea aterosclerozei

Prevenirea aterosclerozei constă în modificarea factorilor de risc și include schimbări ale stilului de viață și, eventual, tratament farmacologic. Principalele măsuri preventive includ:

 1. Dietă sănătoasă: O dietă bogată în fructe, legume, produse integrale, pește și grăsimi sănătoase poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și a inflamației din corp.
 2. Activitate fizică regulată: Activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea nivelului de colesterol.
 3. Controlul greutății: Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială pentru prevenirea aterosclerozei.
 4. Renunțarea la fumat: Fumatul este unul dintre cei mai semnificativi factori de risc, iar eliminarea acestuia reduce semnificativ riscul de ateroscleroză.
 5. Controlul tensiunii arteriale și a nivelului zahărului în sânge: Este esențială monitorizarea regulată și tratamentul hipertensiunii arteriale și al diabetului.
 6. Reducerea stresului: Stresul poate afecta negativ sănătatea cardiovasculară, de aceea este important să se dedice activităților de relaxare.

Substanțe și alimente importante în prevenirea aterosclerozei

 1. Acizi grași Omega-3: Se găsesc în pește, semințe de in și nuci. Acizii grași Omega-3 reduc inflamația și nivelul trigliceridelor din sânge.
 2. Fibre: Alimentele bogate în fibre, cum ar fi produsele integrale, fructele și legumele, ajută la reducerea nivelului de colesterol.
 3. Antioxidanți: Fructele și legumele bogate în vitaminele C și E, beta-caroten și alți antioxidanți ajută la protejarea vaselor de sânge împotriva deteriorării.
 4. Grăsimi mononesaturate și polinesaturate: Se găsesc în uleiul de măsline, avocado, nuci și semințe. Aceste grăsimi sănătoase ajută la reducerea colesterolului LDL.
 5. Fitosteroli: Se găsesc în mod natural în uleiurile vegetale, nuci, semințe și produsele integrale. Fitosterolii reduc absorbția colesterolului în intestin.
 6. Usturoi: Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care pot ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză.

(Rumunština) Omega 3 vegan

 

Alte aspecte ale prevenției

Pe lângă măsurile preventive menționate mai sus, este importantă și monitorizarea medicală regulată, care include controlul nivelului de colesterol, tensiunea arterială și nivelul zahărului în sânge. Dacă este necesar, medicul poate recomanda medicamente pentru reducerea colesterolului (statine), medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale și alte tratamente specifice.

Concluzie

Ateroscleroza este o boală serioasă care poate duce la complicații severe de sănătate. Prevenirea este esențială și include un stil de viață sănătos, activitate fizică regulată, o dietă echilibrată bogată în substanțe protectoare și controale medicale regulate. Informați și acționând activ asupra propriei sănătăți, riscul de dezvoltare a aterosclerozei și a consecințelor sale poate fi redus semnificativ.