Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Faza de somn. Cum împărțim etapele individuale ale somnului și cât de importante sunt acestea pentru noi?

Somnul nu este doar odihnă pasivă, ci un proces activ și complex care este esențial pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională. Înțelegerea etapelor individuale ale somnului și a importanței lor este cheia pentru o sănătate mai bună și bunăstare. În acest articol extins, ne vom aprofunda înțelegerea etapelor somnului, vom explora efectele lipsei de somn și vom oferi mai multe sfaturi despre cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului.

Faza de somn

Somnul poate fi împărțit în patru etape, care se repetă ciclic pe tot parcursul nopții, de obicei în cicluri de 90 de minute. Aceste etape includ Etapa 1, Etapa 2, Etapa 3 (somn profund), somnul REM (Mișcarea Rapidă a Ochilor) și starea de veghe.

1.) Etapa 1: Somn ușor (NREM)

Această fază este importantă pentru trecerea de la starea de veghe la somn. În acest timp, are loc o scădere a ritmului cardiac, relaxarea musculară și o scădere a temperaturii corpului. Deși această etapă este scurtă, este crucială pentru ciclul de somn, deoarece formează baza pentru intrarea în etapele mai profunde ale somnului.

2.) Etapa 2: Somn de tranziție (NREM)

În această etapă, corpul începe cu adevărat să se odihnească. Ritmul cardiac și respirația încetinesc, temperatura corpului scade și mai mult. Faza 2 este importantă pentru regenerarea generală a organismului și reprezintă cea mai mare parte a somnului nocturn.

3.) Etapa 3: Somn profund (NREM)

Somnul adânc este esențial pentru recuperarea fizică, repararea țesuturilor, creșterea și dezvoltarea, precum și pentru întărirea sistemului imunitar și pentru detoxifierea creierului. De asemenea, este cel mai dificil să te trezești în această etapă, iar când se întâmplă acest lucru, te simți adesea confuz și dezorientat.

4.) Somn REM

Somnul REM este crucial pentru funcțiile cognitive precum învățarea, memoria și procesarea emoțiilor. Se caracterizează prin mișcarea rapidă a ochilor, creșterea activității creierului, visare și paralizie temporară a mușchilor. Lipsa somnului REM poate duce la afectarea memoriei, capacitatea redusă de a învăța informații noi și reglarea emoțională afectată.

Importanța fazelor individuale

Fiecare etapă a somnului joacă un rol specific în organism. Somnul profund este esențial pentru regenerarea fizică și repararea țesuturilor, în timp ce somnul REM este crucial pentru sănătatea emoțională și mentală, pentru învățare și memorie. Lipsa oricărei etape de somn poate avea efecte negative asupra sănătății, performanței și bunăstării generale.

Efectele somnului insuficient asupra sănătății

Lipsa somnului poate avea o gamă largă de efecte negative care depășesc problemele cunoscute în mod obișnuit, cum ar fi oboseala și atenția redusă. Privarea de somn pe termen lung este asociată cu riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer. În plus, somnul insuficient poate agrava simptomele bolilor mentale preexistente, cum ar fi depresia și anxietatea.

(Rumunština)

Cum să susținem calitatea tuturor etapelor de somn?

1.) Modul de repaus regulat

Încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. Această regularitate ajută la setarea ceasului biologic intern și îmbunătățește calitatea somnului.

2.) Optimizarea mediului de dormit

Asigurați-vă că dormitorul dvs. este liniștit, întunecat și plăcut răcoros. Investește într-o saltea și perne confortabile care să susțină poziția corectă de dormit.

3.) Limitați cofeina și mesele grele

Evitați să consumați băuturi cu cofeină și alimente grele sau picante cu câteva ore înainte de culcare, deoarece acestea vă pot perturba somnul.

4.) Mișcarea în timpul zilei

Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți semnificativ calitatea și durata somnului. Dar încercați să evitați exercițiile intense chiar înainte de culcare.

5.) Rutina de relaxare înainte de culcare

Dezvoltarea unei rutine de seară care ar putea include lectura, meditația sau o baie caldă vă ajută corpul și mintea să se pregătească pentru somn.

6.) Lumină roșie înainte de culcare

Expunerea la lumina roșie sau utilizarea aplicațiilor care filtrează lumina albastră de la dispozitivele electronice seara poate ajuta la promovarea producției de hormon de somn, care este esențial pentru reglarea ciclului de somn.

Pe lângă modificările stilului de viață, anumite suplimente alimentare pot fi utile în îmbunătățirea calității somnului. De exemplu, suplimentele precum magneziu sau Sleep Faster conțin ingrediente care pot ajuta la relaxarea corpului, promovează adormirea mai rapidă și stadiile de somn mai profunde. Aceste suplimente pot fi încorporate eficient în rutina ta ca următorul pas către un somn mai bun, pe lângă respectarea principiilor de bază ale unui somn sănătos.

Îmbunătățirea obiceiurilor de somn necesită timp și răbdare, dar beneficiile pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră sunt uriașe. Pentru problemele persistente de somn, este important să solicitați ajutorul unui profesionist care vă poate oferi sfaturi și suport personalizat.