Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Trigliceridele sub control: Cheia pentru o inimă mai sănătoasă

Trigliceridele sunt un tip de lipide care constituie o componentă esențială a corpului nostru. Din punct de vedere chimic, sunt compuse din glicerină și trei acizi grași. Ele sunt o sursă cheie de energie și principala formă în care organismul stochează grăsimea. Aceste grăsimi circulă în sânge și sunt depozitate în celulele adipoase pentru a fi utilizate ulterior ca energie.

Cum se formează trigliceridele?

Trigliceridele se formează în corp în două moduri principale:

 1. Formare endogenă: În ficat, acizii grași și glicerina se combină pentru a forma trigliceride, care sunt apoi depozitate în celulele adipoase.
 2. Ingestie exogenă: Obținem trigliceride din alimentație. Când consumăm grăsimi, enzimele digestive le descompun în acizi grași și monogliceride, care sunt apoi absorbite și resintetizate în trigliceride pentru transportul în sânge.

Funcțiile trigliceridelor

Trigliceridele au mai multe funcții cheie:

 • Rezervă de energie: Sunt modul principal prin care corpul stochează energia. Celulele adipoase stochează trigliceride și le eliberează la nevoie.
 • Izolație termică: Țesutul adipos funcționează ca un izolator care ajută la menținerea temperaturii corpului.
 • Protecția organelor: Stratul de grăsime din jurul organelor oferă protecție și amortizare împotriva șocurilor fizice.

Ce cauzează niveluri ridicate de trigliceride?

Nivelurile ridicate de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie) duc la mai multe probleme de sănătate:

 • Boli cardiovasculare: Nivelurile ridicate de trigliceride sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiace, precum ateroscleroza, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
 • Pancreatită: Nivelurile extrem de ridicate de trigliceride pot provoca inflamația pancreasului, o afecțiune dureroasă și potențial periculoasă pentru viață.
 • Sindrom metabolic: Nivelurile ridicate de trigliceride fac parte din criteriile sindromului metabolic, care include și hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de zahăr din sânge, excesul de grăsime abdominală și nivelurile anormale de colesterol.

(Rumunština)_6

Cum să menținem un nivel sănătos de trigliceride?

Menținerea unui nivel sănătos de trigliceride este esențială pentru sănătatea generală și prevenirea bolilor cardiovasculare. Iată câteva strategii pentru a realiza acest lucru:

 • Dieta: Consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele (somon, macrou, sardine), contribuie la scăderea nivelului de trigliceride. Limitați consumul de grăsimi saturate, grăsimi trans și carbohidrați simpli. Preferabil alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și produsele din cereale integrale.

 • Activitatea fizică: Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul, contribuie semnificativ la reducerea nivelului de trigliceride. Exercițiile îmbunătățesc metabolismul grăsimilor și ajută la pierderea în greutate.

 • Controlul greutății: Reducerea excesului de greutate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase contribuie semnificativ la scăderea nivelului de trigliceride. Pierderea chiar și a câtorva kilograme are un impact pozitiv asupra nivelurilor de lipide din sânge.

 • Limitați consumul de alcool: Consumul excesiv de alcool crește nivelul de trigliceride. Încercați să limitați consumul de alcool la minimum.

 • Suplimente alimentare: Anumite suplimente, cum ar fi uleiul de pește și niacina (B3), contribuie la scăderea nivelului de trigliceride.

 • Hidratarea: Menținerea unei hidratări corespunzătoare este importantă pentru sănătatea generală și metabolismul grăsimilor. Încercați să beți suficientă apă în fiecare zi.

 • Stil de viață sănătos: Stresul, fumatul și lipsa de somn afectează negativ nivelul de trigliceride. Asigurați-vă că aveți suficientă odihnă, minimalizați stresul și evitați fumatul.

(Rumunština) (Bulharština) Omega 3 vegan

Interacțiunea dintre colesterol și trigliceride

Colesterolul și trigliceridele sunt ambele tipuri de lipide care îndeplinesc funcții diferite în corp, dar nivelurile lor în sânge pot fi corelate. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt adesea asociate cu niveluri scăzute de HDL colesterol și niveluri ridicate de LDL colesterol. Acest profil lipidic nefavorabil crește riscul de ateroscleroză, o afecțiune în care depozitele de grăsime se acumulează în vasele sanguine, ducând la îngustarea și rigidizarea arterelor. Gestionarea comună a nivelurilor de colesterol și trigliceride este astfel esențială pentru menținerea sănătății cardiovasculare.

Concluzie

Trigliceridele sunt esențiale pentru echilibrul energetic și funcționarea generală a corpului, dar excesul lor poate duce la probleme majore de sănătate. Este important să monitorizați nivelul acestora și să mențineți un stil de viață sănătos care include o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și alte obiceiuri sănătoase.

Surse

1. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). High Blood Triglycerides.

2. Mayo Clinic. Triglycerides: Why do they matter?

3. American Heart Association (AHA). Understanding Triglycerides.