Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Forța subtilă a lecturii: Sprijinirea neuroplasticității creierului și a creativității

Cititul este una dintre cele mai fundamentale și, totodată, subestimate activități, care are un impact semnificativ asupra creierului nostru și asupra sănătății mentale generale. Nu oferă doar informații și divertisment, dar susține și funcțiile cognitive, dezvoltă creativitatea și îmbunătățește capacitatea de empatie. Acest articol se va concentra pe modul în care cititul influențează neuroplasticitatea creierului și contribuie la dezvoltarea creativității.

Neuroplasticitatea

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a-și schimba structura și funcția ca răspuns la experiențe și învățare. Cititul este una dintre activitățile care susțin semnificativ neuroplasticitatea. În timpul cititului, sunt implicate diverse părți ale creierului care lucrează împreună pentru a decoda textul, a înțelege conținutul și a memora informațiile.

Cum susține cititul neuroplasticitatea

1.) Stimularea ariilor cerebrale

Cititul activează mai multe zone cheie ale creierului, inclusiv cortextul temporal și frontal stâng, care sunt responsabile pentru limbaj și înțelegere. Sunt activate și ariile responsabile pentru percepția vizuală și auditivă. Această activare extinsă a creierului nu doar îmbunătățește abilitățile de citire, dar susține și dezvoltarea cognitivă generală.

2.) Întărirea conexiunilor neuronale

Cititul regulat susține formarea de noi conexiuni sinaptice între neuroni. Aceste conexiuni sunt baza pentru învățare și memorie. Cu cât citim mai mult, cu atât întărim aceste conexiuni, ceea ce conduce la o memorie mai bună și la o capacitate mai rapidă de a procesa informațiile.

3.) Creșterea densității materiei cenușii

Studiile arată că cititul poate crește densitatea materiei cenușii în creier, ceea ce este asociat cu funcții cognitive mai bune.1 O densitate mai mare a materiei cenușii înseamnă mai mulți neuroni și o capacitate mai bună a creierului de a comunica între diversele sale regiuni.

4.) Îmbunătățirea abilităților lingvistice

Citind texte diverse, în special cele care conțin structuri complexe și un vocabular bogat, ne îmbunătățim abilitățile lingvistice. Aceasta include nu doar o gramatică și o sintaxă mai bune, dar și capacitatea de a ne exprima mai precis și mai creativ.

Dezvoltarea creativității

Creativitatea este abilitatea de a crea idei noi și originale, de a rezolva probleme în mod inovator și de a te exprima într-un mod unic. Cititul joacă un rol cheie în dezvoltarea acestei abilități, oferind noi stimuli, extinzând vocabularul și îmbunătățind capacitatea de gândire abstractă.

Cum susține cititul creativitatea

 a) Extinderea vocabularului: Un vocabular bogat este fundamental pentru comunicare eficientă și exprimare creativă. Cititul textelor variate, de la literatură până la articole științifice, îmbogățește vocabularul și îmbunătățește capacitatea de a exprima idei complexe. Când avem mai multe cuvinte la dispoziție, putem exprima mai bine gândurile și emoțiile, esențial pentru creația creativă.

 b) Susținerea gândirii abstracte: În timpul citirii ficțiunii, cititorul este forțat să își imagineze situații, personaje și lumi care nu există în viața reală. Această capacitate de gândire abstractă este crucială pentru creativitate. Când citim, creierul nostru trebuie să creeze imagini și scenarii care stimulează imaginația și susțin gândirea creativă.

 c) Creșterea empatiei: Citirea poveștilor și perceperea perspectivelor diferitelor personaje susține empatia, ceea ce este important pentru gândirea creativă și capacitatea de a vedea lucrurile din diferite unghiuri. Empatia ne permite să înțelegem mai bine motivațiile și emoțiile celorlalți, esențial pentru crearea unor povești și personaje complexe și profunde.

 d) Stimularea gândirii divergente: Gândirea divergentă este capacitatea de a genera idei variate și unice. Cititul, în special literatura care ne provoacă ideile și ne forțează să gândim diferit, susține acest tip de gândire. De exemplu, citirea literaturii SF sau fantasy poate stimula imaginația și deschide noi posibilități de gândire.

 e) Inspirație și noi perspective: Cititul ne oferă acces la idei și perspective pe care altfel nu le-am putea descoperi. Fiecare carte, articol sau eseu pe care îl citim ne poate oferi o nouă viziune asupra lumii și ne poate inspira pentru noi creații.

(Rumunština) Co jsou to fytosteroly a jak fungují

Câteva sfaturi de lectură

 1. Citirea diverselor genuri: Nu vă limitați doar la un tip de literatură. Citiți diferite genuri, inclusiv beletristică, non-ficțiune, poezie și articole științifice. Fiecare gen oferă perspective diferite și poate stimula diverse părți ale creierului dumneavoastră.

 2. Regularitate: Rezervați-vă timp pentru citit în fiecare zi. Cititul regulat este esențial pentru dezvoltarea pe termen lung a neuroplasticității și a creativității. Chiar și o scurtă perioadă de citit zilnic poate avea un impact semnificativ asupra abilităților cognitive.

 3. Discutați despre ceea ce ați citit: Împărtășiți-vă gândurile și opiniile despre cărțile citite cu alții. Discuția poate stimula noi idei și poate aprofunda înțelegerea dumneavoastră a textului. În plus, confruntarea diferitelor perspective poate îmbogăți propriile gânduri și idei.

 4. Scrisul ca complement la citit: Scrierea propriilor povești, eseuri, poezii sau însemnări de jurnal poate întări efectele cititului asupra creativității și, în același timp, poate îmbunătăți capacitatea dumneavoastră de exprimare. Scrisul ne permite, de asemenea, să aplicăm practic ceea ce am învățat din lectură și să experimentăm cu diferite forme și stiluri.

 5. Participați la grupuri de lectură: Cluburile de lectură oferă o oportunitate excelentă de a discuta despre cărți, a auzi diverse opinii și a obține noi recomandări de lectură. Interacțiunea cu alți cititori poate extinde orizonturile dumneavoastră și poate stimula noi idei.

 6. Utilizați tehnologia: E-book-urile, audiobooks-urile și platformele online pentru lectură pot fi instrumente excelente pentru accesarea diverselor materiale și pentru facilitarea lecturii într-un stil de viață agitat. Audiobooks-urile, de exemplu, permit primirea de informații în timpul călătoriei către muncă sau în timpul exercițiilor fizice.

Să nu uităm de biblioteci

Vizitarea unei biblioteci aduce o serie de avantaje care depășesc simpla împrumutare de cărți. Bibliotecile oferă acces la o gamă largă de materiale, de la cărți și reviste până la resurse electronice și audiobooks, ceea ce poate îmbogăți semnificativ cunoștințele și abilitățile dumneavoastră. În plus, bibliotecile oferă adesea diverse programe educaționale și culturale, ateliere și conferințe, care susțin învățarea pe tot parcursul vieții și implicarea comunității. Mediul din bibliotecă este, de asemenea, locul ideal pentru studiu concentrat sau lectură liniștită, ceea ce va îmbunătăți concentrarea și memorarea informațiilor. Taxa anuală este, de obicei, la un preț rezonabil, ceea ce o transformă într-o resursă accesibilă pentru toate grupele de vârstă și straturile sociale.

Știați că...

Republica Cehă a dominat mult timp clasamentul activității de lectură, în ceea ce privește numărul de cărți împrumutate de la biblioteci pe cap de locuitor pe an. Potrivit datelor actuale, Republica Cehă se situează încă printre primele țări, totuși, conform celor mai recente statistici, ea a fost depășită de următoarele state:

 1. Finlanda (15 cărți)
 2. Japonia (12 cărți)
 3. Statele Unite (10 cărți)
 4. Elveția (8 cărți)
 5. Hong Kong (7 cărți)

Republica Cehă se situează acum pe locul 7 în acest clasament, cu șase cărți, ceea ce încă dovedește o puternică tradiție de lectură și un nivel ridicat de utilizare a bibliotecilor în țară.2

Concluzie

Cititul are un impact profund și pozitiv asupra neuroplasticității creierului și asupra dezvoltării creativității. Susține formarea de noi conexiuni neuronale, crește densitatea materiei cenușii și dezvoltă funcțiile cognitive. În același timp, oferă o sursă bogată de inspirație și stimuli care susțin gândirea creativă. Lectura regulată și deschiderea către diferite genuri de literatură sunt cheia pentru creșterea pe termen lung, atât mentală, cât și creativă, și pentru îmbunătățirea abilităților intelectuale.

 

1Linkersdörfer, J., Jurcoane, A., Lindberg, S., Kaiser, J., Hasselhorn, M., Fiebach, C. J., & Lonnemann, J. The Association between Gray Matter Volume and Reading Proficiency: A Longitudinal Study of Beginning Readers. Journal of Cognitive Neuroscience. 2015, vol. 27, no. 2, pp. 308-318. Disponibil la: https://direct.mit.edu/jocn/article/27/2/308/28281

2Vedeți IFLA Library Map of the World [online]. International Federation of Library Associations and Institutions. Disponibil la: https://librarymap.ifla.org/