Asistenţă pentru clienţi:info@brainmarket.ro

Sistemul de stabilizare profundă: Cum și de ce să-l întărim?

Sistemul stabilizator profund (SSP) este o componentă cheie a corpului uman, care joacă un rol esențial în menținerea posturii corecte, prevenirea accidentărilor și optimizarea mișcării. Acest articol se va concentra pe explicarea a ce este SSP, funcțiile și importanța sa, precum și pe metodele de a-l întări eficient.

(Rumunština) (Bulharština) Performance Amino Electrolytes Complex

 

Ce este sistemul stabilizator profund?

Sistemul stabilizator profund include mușchii care se află adânc în interiorul trunchiului și în jurul coloanei vertebrale. Printre principalii mușchi ai SSP se numără:

 • Mușchiul transvers abdominal (musculus transversus abdominis): Cel mai adânc mușchi abdominal, care înconjoară abdomenul ca un corset.
 • Multifidi (musculus multifidus): Mușchi scurți de-a lungul coloanei vertebrale, care ajută la stabilizarea vertebrelor individuale.
 • Diafragma (diaphragma): Mușchiul principal pentru respirație, care joacă, de asemenea, un rol în stabilizarea trunchiului.
 • Mușchii planșeului pelvin: Grup de mușchi de la baza pelvisului, care susțin organele pelviene și ajută la stabilizarea coloanei vertebrale.

Funcțiile sistemului stabilizator profund

SSP are mai multe funcții cheie, care sunt esențiale pentru sănătatea și mobilitatea corpului:

 • Stabilizarea coloanei vertebrale și a pelvisului: SSP menține alinierea corectă a coloanei vertebrale și a pelvisului în timpul mișcării și în stare de repaus, prevenind astfel accidentările.
 • Susținerea respirației: Diafragma, ca parte a SSP, este esențială pentru respirația corectă, care influențează sănătatea generală și performanța.
 • Îmbunătățirea posturii: Un SSP puternic ajută la menținerea unei posturi corecte, reducând tensiunea și durerea în spate și gât.
 • Optimizarea mișcării: Funcționarea eficientă a SSP permite mișcări fluide și coordonate, fiind importantă pentru performanța sportivă și activitățile zilnice.

De ce este important să întărim sistemul stabilizator profund?

Întărirea SSP este importantă din mai multe motive:

 • Prevenirea accidentărilor: Un SSP puternic stabilizează coloana vertebrală și articulațiile, reducând riscul accidentărilor în timpul activității fizice.
 • Îmbunătățirea performanței: Sportivii cu un SSP puternic au un control mai bun asupra corpului lor, ceea ce le crește performanța în sport.
 • Reducerea durerii: Mulți oameni suferă de dureri de spate și gât din cauza mușchilor stabilizatori slăbiți. Întărirea SSP poate ameliora sau elimina aceste dureri.
 • Suport pentru o postură corectă: Un SSP puternic menține o postură corectă, importantă pentru sănătatea generală și bunăstare.

(Rumunština)_1

Cum să întărim sistemul stabilizator profund?

Există multe exerciții și tehnici care pot întări eficient SSP. Iată câteva dintre ele:

1. Plank (scândură)
Plank este un exercițiu excelent pentru întărirea întregului trunchi, inclusiv SSP. Culcați-vă pe burtă, sprijiniți-vă pe antebrațe și ridicați corpul astfel încât să fie în linie dreaptă de la cap până la călcâie. Rămâneți în această poziție cât de mult puteți, menținând tensiunea în mușchii abdominali și fără a cădea în șale.

2. Bird-Dog
Acest exercițiu îmbunătățește echilibrul și întărește SSP. Stați în șezut, mâinile sub umeri, genunchii sub șolduri. Ridicați și întindeți un braț și piciorul opus, menținând echilibrul și stabilitatea trunchiului. Reveniți la poziția inițială și repetați pe cealaltă parte.

3. Dead Bug
Culcați-vă pe spate, întindeți mâinile spre tavan și ridicați picioarele astfel încât să formeze un unghi drept la șolduri și genunchi. Coborâți încet un braț și piciorul opus spre podea, menținând partea inferioară a spatelui lipită de podea. Reveniți la poziția inițială și repetați pe cealaltă parte.

4. Pilates
Pilates este o metodă de exerciții care se concentrează pe întărirea centrului corpului, flexibilitate și controlul mișcărilor. Exercițiile Pilates precum Roll-Up, Hundred și Leg Circles sunt excelente pentru întărirea SSP.

TIP: Pentru întărirea (nu numai) a sistemului stabilizator profund este util și un instrument compact precum rola de antrenament.

5. Exerciții de respirație
Respirația joacă un rol crucial în stabilizarea trunchiului. Exercițiile de respirație axate pe respirația abdominală profundă și angajarea corectă a diafragmei pot întări SSP și îmbunătăți stabilitatea generală a trunchiului.

Concluzie

Sistemul stabilizator profund este o parte esențială a corpului nostru, care susține postura corectă, stabilizează coloana vertebrală și optimizează mișcările. Întărirea SSP prin exerciții și tehnici specifice este crucială pentru prevenirea accidentărilor, îmbunătățirea performanței și reducerea durerii. Integrarea regulată a acestor exerciții în planul de antrenament poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și sănătatea generală.